Nasilje nad decom sa smetnjama u razvoju i invaliditetom

Da li su dece sa smetnjama u većem riziku da budu žrtve nasilja u odnosu na njihove vršnjake?
Kako je nasilje nad decom definisano u postojećim propisima?
Kako su povezani nasilje i psihološki mehanizmi?
Da li dobra saradnja među intersektorskim timovima može da doprinese zaštiti dece od nasilja?

Ovim temama bavili smo se na obuci „Nasilje nad decom sa smetnjama u razvoju i invaliditetom“. Obuka je namenjena lokalnim intersektorskim timovima, koje čine predstavnici i predstavnice zdravstvene i socijane zaštite, obrazovanja, MUP-a, pravosuđa i organizacija civilnog društva.

Tokom februara i marta 2017. godine održane su tri obuke na kojima su učestvovali intersektorski timovi iz Aleksinca, Svrljiga, Knjaževca, Zaječara, Kraljeva, Trstenika, Paraćina i Vrnjacke Banje, Vrbasa, Sremske Mitrovice, Novog Bečeja i Subotice.

Učesnici i učesnice nakon obuke navode da im je obuka bila izuzetno korisna, motivišuća, da su dobili informacije koje im pomažu u prepoznavanju i reagovanju na nasilje, kao i da su spremniji za saradnju i sinhronizovano delovanje u zaštiti dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Obuke su integralni deo IPA II projekta Zaštita dece od nasilja i promocija socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju u zemljama Zapadnog Balkana i Turske, koji se sprovodi u saradnji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva zdravlja, Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije i UNICEF-a, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *